УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ


Наши ученици взеха участие в поклонение и тържествено полагане на венци на българския военен мемориал в Македония

Македонски митрополити отслужиха молитва на българското военно гробище в Ново село

Първойерарха на Македонската православна църква, Негово Блаженство архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум дойдоха на българското военно гробище в Ново село, Македония, за да отслужат заупокойна литургия по случай Деня на храбростта 6 май.  По инициатива на д-р Милен Врабевски за осма поредна година Фондация Българска Памет организира поклонение и тържествено полагане на венци на българския военен мемориал в Македония.  “Това е мой личен празник. Тук са моето семейство и моите приятели и съмишленици, за да отдадем почит на достойните ни предци и да дадем пример на младото поколение в България и Македония – каза д-р Врабевски“. В церемонията за отдаване на  почит към паметта на падналите български войни ще вземат участие над 350 ученици от София и Югозападна България, младежкия и духовия оркестри на Национално музикално училище, отделение от Националната гвардейска част, граждани, политици и общественици от България, Македония, Франция и Израел. Тазгодишната церемония бе посветена и на  100-годишнината от началото на Първата световна война.

 

Семинар на фондация “Българска памет” събра десетки младежи

Д-р Милен Врабевски - гражданин на Европа за 2013 г и председател на фондация „Българска Памет” за поредна година организира пролетен семинар във Варна със средношколци от Македония, Сърбия и Родопите. Тази година есето бе посветено на предстоящите национални тържества във връзка с 1000 години от смъртта на цар Самуил.

При голяма конкуренция със свои връстници от над 20 гимназии, нашите средношколци се представиха успешно и извоюваха 11 от общо 100 места определени за деца от България, 170 младежи от България, Македония и Западните покрайнини се събраха във Варна, за да обсъдят възможностите за своята бъдеща реализация. Форумът на Фондация “Българска памет” се провежда за 14-и пореден път. Идеята на фондация “Българска памет” е да покаже на младите хора, които се чувстват българи, че има възможност да постигнат това, което искат като останат в родината.
Участниците в семинара присъстваха на интересни и приятни изненади. Водещи лектори, успели личности и наситена културна програма, срещи и дискусии с журналисти, историци и лекции с акцент върху българското културно-историческо наследство. На връщане учениците посетиха Мадара, и нощуваха в Търново, където наблюдаваха шоуто „Звук и Светлина”.

 

 


На 14.02.2012 година – в деня на влюбените от цял свят- учениците се включиха в конкурс за написване на любовно послание до любимия приятел

 

 

 

Учениците от СОУ“Димитър Благоев“ град  Доспат знаят , че още от древни времена мъдреците са изпратили към поколенията посланието, че „Любовта ще спаси света!“  С желанието си любовта да царува в отношенията на младите хора, на 14.02.2012 година – в деня на влюбените от цял свят- учениците се включиха в конкурс за написване на любовно послание до любимия приятел. Комисията в състав: Капка Бозова, Ваня Мутафчева,Севдалина Моллова, Алина Малинова  и Ирена Парутева- бе затруднена да класира най- прочувствените любовни излеяния, защото всяко едно писмо разкриваше неповторими любовни чувства.
Най- добри послания са написали:
1.Елвина Пържанова- I– во място;
2.Вилнес Кичукова- II- ро място;
3.Борислава Шалганова- III- мяст;
4.Биляна Архипова- III- място.
Нека не забравяме, че „Любовта ще спаси света!“

 
Image Slideshow Software by WOWSlider.com v2.0